Sezon na truskawki w pełni, chociaż w tym roku jest ich o wiele mniej z racji pogody, która specjalnie nas nie rozpieszczała. Korzystamy więc na maksa i codziennie kupujemy świeże łubianki naszych ulubionych owoców. Część zjadamy zaraz po umyciu, z reszty robimy przeróżne  koktajle, soki czy kompoty, ale sporą część przeznaczamy na lody. Robię je codziennie. I codziennie nam ich mało. 

Teraz często korzystam z wyciskarki i z jej pomocą przygotowuję lody, ale robię też takie na szybko, jak te ze zdjęcia powyżej. Kilka osób pytało mnie jak je robię, wiec wrzucam nasze trzy sprawdzone przepisy. 

Lody truskawkowo-śmietankowe
Składniki:
  • około 350 g świeżych truskawek (nie polecam robić z deserowych)
  • 200 g słodkiej śmietanki 30% lub wersja light, czyli np. jogurt grecki
  • łyżka miodu
  • opcjonalnie prawdziwa wanilia
Wykonanie:
Nic prostszego! Truskawki ze śmietanką/jogurtem i miodem oraz opcjonalnie z wanilią miksuję na gadki mus. Gotową masę wlewam do pojemniczków (mam w domu akurat takie z IKEI) i wstawiam do zamrażalnika na minimum godzin. Aby ułatwić wyjęcie lodów, polewam pojemnik gorącą wodą.

Sorbet truskawkowy
Składniki:
  • około 0.5 kilograma świeżych truskawek
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • odrobina cukru 
Wykonanie: 
Owoce kroję na ćwiartki, wlewam sok cytrynowy i posypuję małą ilością cukru. Odstawiam na 30 min. aż puszczą sok, wstawiam do zamrażalnika na 2-3 godziny, a następnie kiedy są prawie zamrożone miksuję na gładką masę. Sorbet truskawkowy przekładam do zamykanego szczelnie pojemnika i wstawiam z powrotem do zamrażarki na kolejne 3-6 godzin. Podaję w miseczkach lub pucharkach.

Lody truskawkowe z bananami
Składniki: 
  • około 1 kg truskawek
  • 2 duże dojrzałe banany
  • 2 łyżki miodu 
Wykonanie:  
Banany, truskawki i miód miksuję na gładką masę, a następnie przelewam masę do płaskiego ceramicznego naczynia (masa nie powinna mieć więcej niż 4-5 cm głębokości) i wstawiam do zamrażarki na noc. Czasem zwyczajnie kroję, a czasem jeszcze raz miksuję. Podaję ze świeżą mięta lub posiekaną czekoladą. 

Smacznego!

Obsługiwane przez usługę Blogger.